Choď na obsah Choď na menu
 


Párenie

15. 3. 2016

Aká samička je vhodná na pripustenie?

 

Samičky sú pohlavne zrelé od druhého mesiaca života a samčeky od tretieho.Samičky však môžu otehotnieť už v prvom mesiaci života je však riziko pripúštať tak mladú samičku.Nemusela by to zvládnuť a uhynula by aj s mladými.  Pri plánovanom krití nepripúšťajte samičku ktorá má menej ako 3 mesiace a váži menej ako 500 g.U morčiat je práve tretí meciac života vek kedy dosiahnu pohlavnú dospelosť.Prvorodička by nemala rodiť neskôr ako v 12. mesiaci veku života.Ale nie je pravda že staršie dámi to nezvládnu.Sú prípady aj 2 4-ročných samíc ktoré porodili bez problémov.

 

Kedy by sme nemali pripúšťať samičku:

1. Je chorá, alebo menej ako 3 mesiace po chorobe. -Pravdepodobne by neprežila
2. Jej menu je chudobný na živiny a vitamíny (hlavne vitamín C)
- Oslabená imunita. 
4. Vieme, že samičkina matka odvrhla svoje mladé a nechcela sa o ne starať. - Je veľmi pravdepodobné,

že by sa to opakovalo, nezáujem matiek o

potomstvo je vo viac ako 50% prípadoch dedičný! 

 

                            Párenie

Ruja
Ruja sa u samičkách opakuje v 15 až 17 dňových intervaloch. Nástup po pôrode je za 2 - 15 hodín.V prípade že chováte gravidnú samičku spolu so samcom je dobré samca pred pôrodom oddeliť.  Vlastná ruja trvá len 6 - 11 hodín.

Nahováranie
Samec samičke nahovára stále aj keď nemá ruju. Keď má však ruju, samec to okamžite vycíti a snaží sa na samičku vyskočiť. Samec nahovára samičke tak že vydáva brblavé zvuky krúži okolo svojej samičky a predvádza jej tanec lásky pohupkuje sa kýve zadkom zo strany na stranu, prešlapuje z nohy na nohu. Oňucháva samičke pošvu. Ak sa tá nehára dá mu to najavo rozčuluje sa samca bije a očúra ho priamo do tváre. Samec si ju značkuje tiež močom pomaly krúži okolo nej, brble a tancuje keď naraz zdvihne nohu o svoju samičku ociká.

 

Párenie
Samičkyno správanie sa zmení ak sa práve hára.Zodvihne zadoček tak aby na ňu mohol samec vyskočiť.A ten ide hneď na vec.Vyskočí na samičku a nasleduje párenie.Samcovi sa zväčší penis (to by ste mohli aj vidieť) aby ho mohol vsunúť samičke do pošvy.Samček pri párení vydáva brbľavé zvuky,samička málokedy.Párenie trvá krátko len pár sekúnd.Keď je po všetkom obaja si začnú umývať pohlavné orgány. S
ú však prípady kedy sa samička nechce dať nakryť ani keď má ruju.Vtedy samček samičku proste znásilní.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.